En tjänstebil är vanligtvis en bil som bara får köras i arbetet men ibland också privat. Beroende på hur man kör bilen blir den beskattad på olika sätt. Att få köra privat med tjänstebilen räknas som en förmån och beskattas därför som en inkomst. Vilken ”inkomst” man beräknas få p.g.a. tjänstebilen räknas ut genom ett förmånsvärde som baseras på besparingen man gör jämfört med att istället äga motsvarande bil själv. Denna Skatt betalas varje månad.

Fördelar med en tjänstebil

Även om man betalar skatt för att köra en tjänstebil privat finns det ett antal fördelar med detta. Man har oftast möjlighet att betala en mindre summa varje månad istället för att göra hela investeringen i en bil själv. Månadskostnaden är också fast och överskådlig. Många tjänstebilsavtal erbjuder fri service och försäkringskostnaden är också oftast lägre än för en privatägd bil.

En ytterligare fördel med att ha en tjänstebil är att det är enklare att välja en miljöbil. Skatteverket uppmuntrar ägande av miljöbilar. Alla miljöbilar får – enligt en statlig miljöbilsdefinition- en skattebefrielse under fem år. Förutom detta reduceras förmånsvärdet för tjänstebilar som ingår i klasserna elbilar, laddhybridbilar eller gasbilar (förutom gasol) med maximalt 40 procent eller 16 000kr.

Hur får man en tjänstebil?

Hur man får tillgång till en tjänstebil beror på vad företaget man arbetar på har för avtal. Detta avgör också hur bilen får användas, vilka typer som finns att välja på och vem som betalar drivmedel (den anställde eller företaget).

Är tjänstebil bra eller dåligt?

Hur förmånligt och bekvämt man tycker det är med tjänstebil är individuellt. Det beror på vad man har att välja på hos just den egna arbetsgivaren (miljöbil eller inte, storleken på bilarna osv.). För- och nackdelarna med en tjänstebil får övervägas innan man bestämmer sig. Oftast företagets personalavdelning hjälpa till med information, annars kan man få hjälp av till exempel sin fackförening eller skatteverket att beräkna det ekonomiska.