När man beslutat sig för att byta boende och inser att det är dags att flytta kan man ha många olika kriterier på sin nya bostad. Det kan till exempel röra sig om läget, antalet fönster, hur högt upp boendet är, närhet till vatten, trädgårdsarkitektur och kollektiva förbindelser.

Yngre par

På senare år har trädgårdsarkitekturen blivit allt viktigare och potentiella köpare till en ny bostad vet vad de vill ha och vad de är ute efter. Är man en familj med barn kanske man mer vill ha väldigt mycket grön växtlighet som till en stor del tar hand om sig själv i sin trädgårdsarkitektur. Detta för att det går åt mycket tid till att köra barnen till deras olika aktiviteter på fritiden. Även att hämta de från förskolan och skolan. Då glömmer man lätt bort trädgårdsarkitekturen. När man väl kommit hem måste det lagas mat och tvätta kläder, det som ofta kallas vardagspusslet. Då finns det lite tid över till trädgårdsarkitekturen som att vattna blommor, plantera om och rensa ogräs. Då kanske man hellre väljer en stor fin gräsmatta där barnen och deras vänner kan leka. Körsbärsträd är ett populärt inslag i trädgårdsarkitekturen hos barnfamiljer. De vill även ha olika miljöer i trädgården så att det finns en avdelning där man kan grilla och bjuda vänner och grannar på middag.

Äldre par

Äldre par med utflugna barn ser hellre att det finns olika grupper och miljöer i sin trädgårdsarkitektur. En del vill de gärna ska fungera som en lounge där man kan bjuda på mingel eller fördrink när gäster och grannar kommer över. Det är ofta vanligt förekommande att de vill ha ett stort växthus som ett element i sin trädgårdsarkitektur. Växthuset ska vara inrett med bord och stolar för större sällskap och många lampor eftersom man vill kunna bjuda på en härlig middag. Då får man inte heller glömma utsikten från växthuset. Generellt har det äldre paret med utflugna barn lite mer tid. Det är även vanligt förekommande att de är pensionärer och där ett stort fritidsintresse är att ha en trevlig trädgård med en fin trädgårdsarkitektur. Då har man tid för vackra pioner, rosor i mängder och många olika sorter. Man kan även ha en avdelning i trädgårdsarkitekturen som fokuserar på odling. Man kan så fröer och man kan ha många olika bär växandes där, varför inte jordgubbar, blåbär eller hallon? Många har även en örtträdgård och vissa har till och med en liten gömd oas bakom all grönska  i trädgårdsarkitekturen exempelvis en hammock eller gungor.

barn i trädgård