Om du är väl förberedd och insatt i vad som krävs är det inga problem att importera en bil från USA. I den här texten ska vi därför gå igenom sakerna du behöver tänka på. Det är lättare att frakta bilen till Sverige om du hittar din bil nära kusterna. Du får då frakta bilen med fraktfartyg som ankommer till Göteborg. Att frakta en bil från USA i container tar ca åtta veckor.Bilar som är tillverkade före år 1969 är enklast att registrera i Sverige. Om bilen du importerar är tillverkad utanför EU och för mer än 30 år sedan behöver du inte betala tull och endast halv moms. Observera dock att bilen inte får vara ombyggd. Oavsett när bilen är tillverkad ska du när den ankommer till Sverige ansöka om ursprungskontroll hos Transportstyrelsen. Därefter ska du genomföra en registreringsbesiktning hos bilprovningen. Äldre bilar måste motsvara enkla krav som att de är utrustade med parkeringsljus och orangea blinkers. För bilar av senare årgångar är kraven högre.

 

cadillac-4202303_640

Du måste få registreringsbeviset (”Title”)
Det är väldigt noga att du får registreringsbeviset när du köper bil i USA. Registreringsbeviset kallas för ”Title”. Utan originalet kan du inte registrera bilen i Sverige. Kontrollera att VIN-koden (chassinumret) på registreringsbeviset är detsamma på bilen, samt att den senaste inskrivna ägaren är samma person som säljer bilen.

Klimatskillnader
Bilar från delstater med torrt klimat rostar lite. Var beredd på att du förmodligen kommer att behöva lackera om en bil du köpt i delstater som Kalifornien, Arizona, Texas m.fl.

Om priset är för bra för att vara sant…
Gör noggranna efterforskningar om modellerna du är intresserad av. Få en klar bild av ungefär vad de kostar. Strunta i de billigaste exemplaren – det finns alltid ett skäl till att de är billiga.

Se upp för bilar som klonats eller krockats
I det förstnämnda fallet handlar det om standardmodeller som byggts om till finare modeller. I det andra fallet handlar det om skrotbilar som renoverats undermåligt och sedan säljs vidare till överpriser.